Czajnik na indukcję - czym kierować się przy wyborze?

Czajnik na indukcję – czym kierować się przy wyborze?

W polskich domach coraz częściej spotyka się kuchnie indykcyjne. Zyskują ogromną popularność dzięki niższym niż kilka lat temu cenom. Wymagają jednak zastosowania specjalnych naczyń. Czajnik na indukcję oraz garnki indukcyjne to podstawowe wyposażenie takiej kuchni. O ile jednak konsumenci pamiętają zwykle o tych drugich, często zapominają o czajniku. Tymczasem czajnik na indukcję oznacza niższe rachunki za prąd niż czajnik elektryczny.

Rozpoczęcie korzystania z płyty indukcyjnej wiąże się z koniecznością wyposażenia kuchni w odpowiednie naczynia. Oprócz garnków ferromagnetycznych warto zaopatrzyć się także w czajnik na indukcję. Dzięki niemu zyskasz możliwość szybkiego zagotowania wody na kawę i herbatę. Taki czajnik ma jeszcze jeden atut. Jest energooszczędny, co z pewnością ucieszy wielu konsumentów.

Coraz większe zainteresowanie kuchenkami indukcyjnymi ma odbicie w szerokim asortymencie dostosowanych do nich naczyń. Istnieje zatem możliwość wyboru czajnika indukcyjnego spośród naczyń cechujących się szeroką paletą kolorystyczną i wzorniczą i dostosowania go do wystroju panującego we wnętrzu pomieszczenia.

Czajnik na indukcję – podstawowe cechy

Materiał

Najistotniejszą cechą naczyń przeznaczonych do gotowania na kuchenkach indukcyjnych jest rodzaj materiału, z jakiego zostało wykonane. W każdym przypadku powinien to być metal ferromagnetyczny, czyli taki, który przyciąga magnes. Zdecydowanie nie będą nadać się natomiast naczynia wykonane z aluminium, stali szlachetnej, czy miedzi. Dno naczynia powinno posiadać specjalny dysk indukcyjny. O tym, czy dane naczynie będzie mogło być stosowane na kuchence indukcyjnej, przekonamy się samodzielnie, przykładając do jego spodu magnes. Taki krótki test pozwoli ci odróżnić czajnik na indukcję, od tych przeznaczonych na inne kuchenki.

Informacja o tym, że naczynie przeznaczone jest do kuchenek indukcyjnych, zwykle zawarta jest też przez producenta w opisie produktu. Niekiedy może to być zapewnienie słowne, innym razem symbol w kształcie szlaczka złożonego z kilku pętli.

Kształt

Nie mniej ważny, co materiał, z jakiego wykonano czajnik na indukcję, jest też jego kształt. Warto zwrócić uwagę na to, by spód naczynia ściśle przylegał do płyty grzewczej kuchenki indukcyjnej. Czajnik może mieć taką samą lub mniejszą powierzchnię niż pole grzewcze. Nigdy natomiast  nie powinien mieć powierzchni większej. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy gotujemy na kuchenkach, wyposażonych w sensory rozmieszczone na całej powierzchni płyty. Wtedy czajnik indukcyjny zagotuje wodę, niezależnie od tego, w którym miejscu płyty zostanie postawiony.

Dno czajnika

Oprócz kształtu spodu czajnika ważna jest też grubość jego dna. Im dno naczynia indukcyjnego będzie grubsze, tym lepsze będzie miało ono właściwości. Można też spotkać naczynia indukcyjne charakteryzujące się nietypowym kształtem. Ich spód ma wtedy nieco mniejszą średnicę niż znajdujący się wyżej środek. Dzięki takiej konstrukcji, naczynia są bardziej energooszczędne, ponieważ ich ogrzanie wymaga zużycia mniejszej ilości energii.

Inne, ważne cechy

Niezależnie od tego, czy decydujemy się na czajnik na indukcję, czy na jakiekolwiek inne naczynia, zawsze warto zwracać uwagę na jakość ich wykonania. Niezwykle istotny jest tutaj materiał, z jakiego wykonane zostały uchwyty. Jeśli w trakcie gotowania wody będą ulegały znacznemu nagrzewaniu, może dojść do niebezpiecznych w skutkach poparzeń. Równie ważny jest materiał, z jakiego wykonano gwizdek oraz komfort jego ściągania w chwili, gdy w czajniku znajduje się wrzątek.

Czajnik na indukcję znajdziemy zarówno wśród tych wykonanych ze stali nierdzewnej, jak i emaliowanych.