Dieta kobiety w ciąży – jedz dla dwojga

Dieta kobiety w ciąży jest obleczona w wiele stereotypowych mitów. Weźmy pod uwagę, chociażby to słynne – „Je za dwoje”. Przyszłe mamy sugerując się tymi stereotypami, nie podchodzą do diety ani zdrowo, ani rozsądnie. Co w takim razie zrobić – jak jeść i kiedy, aby maluszek w kobiecym ciele rozwijał się w sposób prawidłowy? Podpowiadamy w artykule!

Zanim zajdziesz w ciążę

Dieta kobiety w ciąży rozpoczyna się tak naprawdę kilka miesięcy wcześniej – zazwyczaj wtedy, kiedy planujemy powiększenie rodziny i podejmujemy decyzję o ciąży. Przygotowania najlepiej rozpocząć nawet pół roku wcześniej – wtedy to warto wyzbyć się wszelkich szkodliwych nałogów. Palenie papierosów, odstawienie lub rygorystyczne zmniejszenie wypijanego alkoholu, a także pożegnanie się z żywnością typu fast-food oraz słodkimi i słonymi przekąskami – zasady te powinny przyświecać przyszłej mamie na każdym kroku.

Warto również wspomnieć o stosowaniu diety. Kobieta powinna zrezygnować z odchudzania się oraz eliminacyjnego sposobu odżywiania. To samo dotyczy przyszłych mam, które mają nadwagę – czas przygotowań do ciąży warto wykorzystać na konsultacje z dietetykiem. W trakcie badań i regularnych spotkań specjalista wesprze Cię w prowadzeniu zdrowego trybu życia, przy okazji redukując tkankę tłuszczową. Aktywność fizyczna jest jak najbardziej wskazana – organizm czeka ogromna rewolucja, dlatego też warto wzmacniać mięśnie i skupić się na ćwiczeniach.

Dieta kobiety w ciąży – pierwszy trymestr

Kobiety, które są szczęśliwymi mamami, podczas spotkań z innymi rodzicielkami chętnie przekrzykują się i wspominają, ile kilogramów w trakcie ciąży im przybyło. Zazwyczaj są to liczby dwucyfrowe, które wręcz przytłaczają i zaczynają być zalążkiem niepokojących obaw. Co ciekawe jednak dieta kobiety w ciąży w pierwszym trymestrze, nie powinna zmienić się w ogóle – zapotrzebowanie na kilokalorie jest takie samo, jakie było przed poczęciem dziecka.

Niemniej jednak pierwszy trymestr to także poranne lub całodzienne mdłości –  co za tym idzie, apetyt kobiety skutecznie się kurczy. Wyjścia do pracy zazwyczaj okraszone są pustym żołądkiem, dopiero w ciągu dnia ciężarna jest w stanie cokolwiek przełknąć. Aby ograniczyć ilość takich dni do zera, warto zjeść kromkę razowego chleba lub wafelek kukurydziany. Jeśli miną mdłości – postaw na coś większego, bardziej pożywnego.

Wzrost kilokalorii w drugim trymestrze

Drugi trymestr rozpoczyna się od zaleceń lekarza –  dieta kobiety w ciąży i jej posiłki muszą być pełnowartościowe i pożywne, ponieważ zapotrzebowanie energetyczne wzrasta o 360 kcal. W związku z tym do codziennego jadłospisu warto wprowadzić węglowodany złożone (aż 60% dziennego zapotrzebowania na energię, ciężarne czerpią właśnie z węglowodanów). Znajdziesz je w chlebie razowym, kaszy jęczmiennej i gryczanej, brązowym ryżu czy razowych makaronach. Nie można jednak zapomnieć o białku – mięso, bób, groch, fasola, soczewica, jajka oraz tłuszczach – tłuste ryby, pestki słonecznika i dyni.

Ograniczenie tłustych posiłków w trzecim trymestrze

Ostatni trymestr jest również zwiastunem nieprzyjemnych dolegliwości – zaparć, wzdęć czy zgagi. W związku z tym z codziennego menu należy wyrzucić tłuste i ciężkostrawne dania oraz kwaśne produkty spożywcze – cytrusy, ogórki kiszone. Końcówka ciąży to także kolejny wzrost zapotrzebowania energetycznego – 475 kcal. W tym przypadku dieta kobiety w ciąży nadal powinna zachowywać regularność spożywanych węglowodanów, tłuszczy i białka, niemniej jednak warto komponować z nich mniejsze porcje.

Dieta kobiety w ciąży przede wszystkim bazuje na zdroworozsądkowym podejściu. Ograniczając ilość złych i pustych kalorii, na rzecz świeżych owoców i warzyw oraz regularnym spożywaniu posiłków, sprawi, iż rzeczywiście będzie to dieta dla dwojga.