Gotowane na parze – smaczne i bardzo zdrowe!

Gotowane na parze posiłki, głównie obiady, kojarzą się z daniami niedoprawionymi, mdłymi i bez smaku. Ponadto na myśl o gotowaniu na parze wyobrażamy sobie dietę odchudzającą lub jadłospis dla dziecka. Tak naprawdę mowa o sposobie preparacji produktów spożywczych, która przynosi wiele zalet. I co ważne, potrawy przyrządzane w parowarze, kombiwarze bądź garnku do gotowania na parze, potrafią zachwycić smakiem.

Gotowane na parze – dania dla każdego

Warto rozwiać mit, jakoby produkty gotowane na parze znajdowały swoje miejsce tylko i wyłącznie w diecie osób odchudzających się, walczących ze schorzeniami – między innymi po stronie układu pokarmowego, czy też w menu dla najmłodszych. Urządzenia do gotowania na parze dają nam te same możliwości pod względem doprawiania potraw, co w każdym innym przypadku. Różnica polega na tym, że produkty gotowane na parze są o wiele zdrowsze, wyglądają również bardziej apetycznie, a i smakiem potrafią zaskoczyć.

Zacznijmy od warzyw, które najczęściej wrzucamy do garnka pełnego wody i gotujemy przez przynajmniej kilkadziesiąt minut. W gotującej się wodzie nasze warzywa tracą praktycznie wszystkie wartościowe składniki. Wylewamy je głównie z wodą, w której były gotowane. Poza tym przypomnijmy sobie np. rozmiękłego brokuła, o bladozielonej barwie. Czy naprawdę był smaczny? Niektóre z warzyw, nie tylko w diecie najmłodszych, ale i dorosłych osób, zostają pomijane, właśnie ze względu na ich walory, które zniechęcają.

Dania przygotowane na parze, czyli co można wrzucić do parowaru?

Do wyboru mamy różnego rodzaju urządzenia, które pozwalają gotować na parze. Może to być tradycyjny garnek ze specjalną nakładką, parowar bądź jeszcze bardziej zaawansowany kombiwar. Urządzenia te różnią się funkcjami i możliwościami, ale zadaniem każdego z nich jest gotowanie w taki sposób, by wybrane produkty zachowały swój smak, kolor, a co najważniejsze, wartościowe składniki odżywcze.

Warzywa gotowane na parze, a nawet owoce. Ryba, mięso, ryż, kasza. Jeśli do dyspozycji mamy parowar z kilkoma poziomami lub kombiwar, gdzie znajdą się oddzielne pojemniki na różnego rodzaju produkty, przygotowanie posiłku dla całej rodziny, urozmaiconego, nie będzie stanowić problemu. Atutem, jakie wnosi gotowane na parze danie jest także to, że nie trzeba co chwila zaglądać do kuchni, czy coś nie kipi, nie gotuje się zbyt mocno bądź zbyt słabo. Ustawiamy czas pracy, ewentualnie inne funkcje, i możemy wykorzystać ten czas na cokolwiek innego!

Nie odcedzamy wody, do której zostały wypłukane wszystkie walory odżywcze. Produkty wyjęte z parowaru cudownie pachną i jeszcze lepiej smakują, a przecież wciąż możemy je doprawić. Takie dania są dla nas zdrowsze, lekkostrawne i z powodzeniem mogą zastąpić dotychczasowy jadłospis.

Gotowane na parze – owszem, pozwala się odchudzić. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by był to początek zmian nawyków żywieniowych i okazja do próbowania naprawdę świetnych smaków.