Gotowanie na parze koniecznie w specjalistycznym sprzęcie?

Gotowanie na parze bardzo szybko zyskało grono zadowolonych smakoszy. Coraz chętniej sięgamy po ten sposób przyrządzania potraw. Wpływają na to walory zdrowotne. Chęć wypróbowania technik, dzięki którym będzie można jeść zarówno zdrowo, jak i smacznie. Wszelkiego rodzaju sprzęty służące do obróbki termicznej produktów spożywczych, z wykorzystaniem pary, dają nam kolejno niewątpliwą zaletę, w postaci zachowania maksymalnej liczby wartości spożywczych. Gotować jednak z pomocą specjalnego urządzenia czy zwykłego garnka?

Przegląd dostępnych produktów do gotowania na parze

Najprostsze rozwiązanie to oczywiście specjalny garnek do gotowania na parze. Najchętniej wybierany ze względu na swoją konstrukcję oraz sporą prostotę jego obsługi. Tego typu naczynia wykonane są ze stali nierdzewnej, dzięki czemu produkty spożywcze nie zostają narażone w żaden sposób na kontakt z niebezpiecznymi substancji chemicznymi. Można przyrządzić pyszne warzywa oraz mięsa, ryby i nie tylko. Zachowując ich żywy kolor, maksimum smaku oraz najwięcej wartości odżywczych. Tych, które niestety tracimy wraz z odlewaną wodą, w jakiej się gotowały, w tradycyjny sposób.

Kolejny przydatny produkt to parowar. Urządzenie o wiele bardziej zaawansowane. Elektryczna wersja poprzedniego produktu. Możemy pozwolić sobie na przyrządzanie jednocześnie wielu artykułów spożywczych. Wystarczy wlać wodę do przeznaczonego w tym celu pojemnika i wybrać odpowiedni program. Są to urządzenia łatwe do utrzymania w czystości i nierzadko oferujące sporo programów, dostosowanych do rodzaju produktów, które chcemy przygotować na parze.

Na wyposażenie kuchni mogą się złożyć specjalne bambusowe koszyczki. Z ich pomocą przygotujemy przede wszystkim dania azjatyckie. Stosuje się je najczęściej do woka, jednak pozwalają na zasmakowanie nie tylko w kuchni orientalnej.

Na koniec zostawmy sobie zwykłe woreczki. Może nie tyle zwykłe, co po prostu zajmujące najmniej miejsca i wymagające najmniej wysiłku z naszej strony, jeśli chodzi o gotowanie na parze. Nie musimy inwestować w żadne urządzenia. Na rynku znajdujemy woreczki oraz specjalny papier, w których wystarczy umieścić wybrany produkt, a następnie włożyć go do garnka z wodą.

Które rozwiązanie wybrać?

Każdy z powyższych sposobów pozwala przygotować smaczne i pełne cennych wartości dania. Warzywa, mięsa, ryby. Z kuchni tradycyjnej, jak i orientalnej. Nawet zaawansowany, specjalistyczny parowar to produkt, z którego obsługą poradzą sobie totalni amatorzy kuchenni. Wybierajmy zatem uwzględniając budżet finansowy przeznaczony na zakup takiego urządzenia.

Weźmy pod uwagę dostępność miejsca w kuchni. Zwykły garnek i specjalny woreczek, zajmą najmniej miejsca. Na wok czy parowar potrzeba będzie wygospodarować go trochę więcej. Reszta to kwestia gustu i naszych potrzeb.