Herbata pu erh właściwości czerwonego naparu

Herbata pu erh to jedna z tych herbatek, która coraz częściej znajduje miejsce w naszych kuchniach. Jej smak jest dość specyficzny. Uwagę zwraca również czerwona, wręcz brunatna barwa i intensywny aromat. Przede wszystkim jednak, to właściwości sprawiają, że zaczynamy po nią sięgać. Na co można liczyć z pu erh?

Herbata pu erh – nie tylko na odchudzanie

Dziś pu erh wybieramy, gdy chcemy powalczyć ze swoją sylwetką. Herbata ta, przez Chińczyków nazywana smoczą, tak naprawdę niegdyś gościła na naszych stołach niemal codziennie. Uznawana była wręcz za rarytas w czasach PRL-u, a znana była pod spolszczoną nazwą Ulung. Niezmienne jest to, że choć dziś wybieramy ją w nieco innych celach, to jej aromat wciąż pozostaje jednym z najbardziej rozpoznawalnych i intensywnych.

Herbata pu erh wyróżnia się lekko korzennym smakiem. Poddawana jest delikatnej fermentacji. Proces ten przerywa się w momencie, gdy na końcach listków można dojrzeć czerwoną barwę. Wszystkie odmiany herbat czerwonych produkowane są w taki sposób, a wywodzą się głównie z południowo-wschodnich Chin oraz Tajwanu. Herbata pu erh jest tą, która po przebyciu procesu fermentacji, poddawana jest dojrzewaniu w odpowiednio stworzonych warunkach.

Właściwości odchudzające tego czerwonego naparu, zawdzięczamy obecności enzymów oraz polifenoli. Ze względu na krótki proces fermentacji, znajdujemy ich tutaj więcej niż w herbacie czarnej. Polifeonole regulują procesy trawienne, a dodatkowo są w stanie przyspieszyć zamianę tłuszczu w energię.

Poza odchudzaniem, dzięki polifenolom, możemy liczyć na obniżenie poziomu cholesterolu. Poprawę pamięci czy zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych. Znajdujemy w niej kolejno aminokwasy, flawonoidy oraz witaminę E. Czerwona herbata pobudza i pomaga w zwalczaniu infekcji różnego rodzaju.

Jak pić i parzyć czerwoną herbatę

Herbata pu erh powinna być pita po posiłku, najlepiej w odstępie około półgodzinnym. Wypita na pusty żołądek będzie sprzyjać wypłukiwaniu magnezu z organizmu. Nie powinno się przekraczać ilości 4-6 filiżanek dziennie, ponieważ znajdujemy w niej szczawiany, które nie działają zbyt korzystnie na nerki.

Jeśli chcemy uzyskać napar o właściwościach leczniczych, herbatę należy parzyć przez 3-7 minut. Najlepiej w porcelanowym czajniczku. Miękkiej wodzie, która nie zawiera soli wapnia i magnezu. Krótkie parzenie pozwala uzyskać efekt pobudzenia. Dłuższe zaś daje nam herbatę, która działa relaksująco.

Pu erh można parzyć kilkakrotnie, otrzymując napar o nieco innych walorach smakowych. Chętniej korzysta się z drugiego parzenia, bowiem herbata jest wtedy mniej intensywna. Niezależnie od tego, jaką lubimy najbardziej, warto znaleźć dla niej miejsce w swojej kuchni. Szybko przekonamy się, że herbata pu erh przynosi sporo korzyści naszemu organizmowi. Wspomagając odchudzanie, jak i leczenie, a także kojąc i relaksując.