Podstawy gotowania. Techniki, które powinieneś znać

Gotowanie to sztuka. Nie oznacza to jednak, że nie można się jej nie nauczyć. Podstawy gotowania nie są trudne do opanowania. Wystarczy trochę ambicji, chęci nauki, czasu i praktyki, by w niedługim czasie móc przyrządzać naprawdę świetne dania. Nie tylko tradycyjne obiady, ale i takie smakołyki, które są w stanie zachwycić wszystkich gości. Poznajmy podstawowe techniki.

Podstawy gotowania – gotowanie, smażenie, duszenie

W gastronomii wyróżnić możemy kilka podstawowych technik, ale najbardziej popularnymi są gotowanie oraz smażenie. Gotowanie może się odbywać w tradycyjny sposób bądź na parze. Obydwa sposoby pozwalają jednak na uzyskanie niemalże tych samych efektów. Żywność ogrzewana jest do 98-100ºC, przez co tkanki zostają rozmiękczone, a składniki pokarmowe rozpuszczone.

Lepiej od tradycyjnego gotowania, sprawdza się gotowanie na parze. Dlaczego? Ponieważ wytworzona para wodna pozwala na zachowanie maksimum walorów odżywczych, jak i aromatu oraz smaku. Niestety sporo cennych składników zostaje utraconych wraz z wodą, w której gotowaliśmy konkretne produkty.

Podstawy gotowania, bez których nie obejdzie się nasza nauka, to smażenie na patelni oraz w głębokim tłuszczu. Podczas smażenia tłuszcz nagrzewa się do temperatury około 170-180ºC. Podczas smażenia na patelni, a nie w głębokim tłuszczu, temperatura może dochodzić nawet do 250ºC. Technika smażenia ma jeden wspólny czynnik z gotowaniem. Produkty powinny być podczas gotowania wrzucane na wodę, która osiągnie pożądaną temperaturę, z kolei podczas smażenia – na rozgrzany tłuszcz. Umiejętność odpowiedniego smażenia gwarantuje, że nasze produkty nie wchłoną znacznej ilości tłuszczu, co potrawy czyni być może smacznymi, ale na pewno nie zdrowymi.

Technika, która łączy w sobie smażenie z gotowaniem, to duszenie. Ten typ przyrządzania potraw sprawdza się w szczególności, gdy zależy nam na przygotowaniu smacznych i soczystych mięs. Samo pieczenie może bowiem zbytnio wysuszać potrawy, a tylko smażenie powoduje, że w całości przesiąkają tłuszczem.

Grillowanie, blanszowanie i pieczenie

Możemy również postawić na grillowanie oraz blanszowanie. Grillowanie to ciekawa opcja dla osób, które liczą na łatwy i stosunkowo zdrowy sposób przygotowywania potraw. O ile ów zostaną dobrze przyrządzone, a i zaopatrzymy się w dobrej jakości patelnię grillową, akcesoria czy sam grill.

Blanszowanie polega z kolei na zanurzeniu produktu we wrzątku, na krótki czas. Inną opcją jest wkładanie produktów do zimnej wody i wyjmowanie ich w momencie, gdy woda się zagotuje. Blanszowanie sprawdza się przede wszystkim w przypadku owoców oraz warzyw.

Na koniec pozostaje nam pieczenie. Tutaj temperatura zależna jest od dań, które przyrządzamy, ale zwykle waha się w granicach 170-250ºC. Ciasto, mięso czy warzywa, zapiekanki, tarty i inne potrawy, które chcemy upiec, umieszczany w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.

Techniki te nie są trudne do opanowania. Wystarczy odrobina praktyki, by podstawy gotowania przyswoić sobie szybko i móc prezentować swoje kulinarne umiejętności, nie tylko przed domownikami.