Jak przedłużyć świeżość chleba

Jak przedłużyć świeżość chleba?

Jeśli podobnie jak ja, sami pieczecie pieczywo, z pewnością też przykładacie dużą uwagę do tego, jak je przechowywać. Smaczny, domowy chleb zasługuje na wszystko, co najlepsze. Grzechem byłoby trzymanie go w foliowych workach, które znacznie przyspieszają pleśnienie pieczywa. Znacznie lepiej sprawdzają się do tego celu, traktowane dziś przez niektórych po macoszemu chlebaki. Oprócz nich jest jeszcze kilka innych sprawdzonych metod, które pomogą przedłużyć świeżość chleba.

Smak domowego chleba zdecydowanie różni się od tego, który dostać można dziś w sklepach. Świeży, pachnący, z chrupiącą skórką. Smakuje i pachnie znakomicie. Wyjmując go z maszyny do chleba, już wiem, że będę chciała, by równie dobrze smakował przy pierwszym i ostatnim kęsie. Zresztą, na ten ostatni nie trzeba długo czekać. Smaczny chleb znika w okamgnieniu. Tak czy inaczej, póki jeszcze nie zniknie, wymaga właściwego przechowywania. W przeciwnym razie mógłby zbyt szybko zeschnąć się lub zacząć pleśnieć.

Klasyczne rozwiązanie

Najlepszym sposobem przechowywania pieczywa są oczywiście znane wszystkim chlebaki kuchenne. Wykonuje się je z różnych materiałów. Najczęściej spotykane są chlebaki drewniane, korkowe oraz wykonane z ceramiki i stali nierdzewnej. Mogą być klasycznie rozsuwane lub składać się z dwóch części – pojemnika i pokrywki. Część z nich posiada też dodatkową funkcjonalność w postaci deski do krojenia.

Chlebak i drewno

Największą popularnością cieszą się chlebaki drewniane. I nic w tym dziwnego. Drewno ma specyficzne właściwości, które idealnie się do tego celu nadają. Drewno to przecież naturalny materiał, który umożliwia właściwą cyrkulację powietrza. Dzięki temu pieczywo “oddycha” i nie pleśnieje. Chlebak doskonale spełnia swoją funkcję i nie potrzebuje dodatkowych otworów wentylacyjnych.

W korkowej odsłonie

Podobnie dobrze sprawuje się korek. Tak jak i drewno, jest naturalnym materiałem, który doskonale sprawdza się w roli chlebaka. Pozwala zachować świeżość pieczywa, umożliwia stałą cyrkulację powietrza i bardzo efektownie prezentuje się w kuchni. Ogromną zaletą korkowych chlebaków jest to, że są znacznie trwalsze od chlebaków drewnianych. Niestety są też odpowiednio od nich droższe.

Postaw na ceramikę

Niekiedy pojawiają się wątpliwości co do chlebaków ceramicznych. Warto rozwiać je od razu, wyjaśniając, na czym polegają zalety ceramicznych pojemników na chleb. To nietypowy materiał, charakteryzują go jednak doskonałe właściwości. Przede wszystkim znakomicie pochłania i oddaje wilgoć, dzięki czemu umożliwia jej samoregulację we wnętrzu chlebaka. Dzięki temu pieczywo nie wysycha szybko. Nie staje się też miękkie. Inną ważną cechą ceramicznych chlebaków jest utrzymywanie w środku stałej temperatury. Jest to tym ważniejsze, że w kuchni często, na skutek gotowania, pieczenia itd. mogą zachodzić zmiany temperatur.

Chlebak ze stali

Chlebaki stalowe są stosunkowo mało popularne. Nowoczesne i estetyczne pięknie prezentują się w kuchni. Można dobrać je do każdego stylu, w jakim urządzona została kuchnia. Można się zdecydować na wersję matową lub z połyskiem. Łatwo utrzymać w nim czystość, choć na zewnątrz często pozostają widoczne ślady palców. Niestety chlebak ze stali nierdzewnej dość mocno może reagować na zmiany temperatury. To z kolei może negatywnie wpływa na smak pieczywa i zachowanie jego świeżości.

Chlebaki są najpowszechniejszym, bezpiecznym sposobem przechowywania pieczywa. Niektóre osoby decydują się też na trzymanie chleba w lnianym woreczku. Tu również zachowana zostaje cyrkulacja powietrza, a pieczywo dzięki temu dłużej utrzymuje świeżość. Cześć osób decyduje się na połączenie obu metod i przechowuje pieczywo w chlebaku i woreczku.