Savoir-vivre przygotowywania i picia trunków

Savoir-vivre przygotowywania i serwowania trunków

Sposób przygotowywania i serwowania trunków, o ile nie dotyczy spotkania w gronie bliskich znajomych, powinien odbywać się zgodnie z pewnymi powszechnie przyjętymi i dobrze widzianymi w towarzystwie zasadami. Znajomość tych zasad jest o tyle istotna, że pomaga nam uniknąć pewnych, z jednej strony zabawnych, z drugiej nieco żenujących sytuacji, gdy zachowamy się niezgodnie z zasadami savoir-vivre lub nieodpowiednio do sytuacji. Z tego właśnie względu warto przybliżyć sobie te zasady i pamiętać o nich, by bez problemu doskonale odnaleźć się na każdym, niezależnie czy to kameralnym, czy też uroczystym lub oficjalnym przyjęciu.

W tym miejscu warto pamiętać, że równie ważny jest sposób przechowywania alkoholu, jego serwowania, nalewania, podawania, a także spożywania. Wszystko to świadczy o naszej kulturze i obyciu w towarzystwie. O ile nazbyt oficjalne i wyszukane zachowania można darować sobie podczas tzw. domówek z przyjaciółmi, o tyle ich brak podczas uroczystej kolacji, przyjęcia weselnego, czy też biznesowego spotkania może uchodzić za brak taktu.

Temperatura alkoholu

Serwując trunki, musisz zwracać baczną uwagę na ich temperaturę. Ta w znacznym stopniu zależeć powinna od rodzaju alkoholu. Podczas gdy wódkę podajemy mocno schłodzoną (6-9 st. C), to czerwone wino serwuje się już w temperaturze pokojowej. Szampan nie powinien być cieplejszy niż 6-9 st. C, a białe wino najlepiej smakuje schłodzone do  8-10 st. C. Koniak po schłodzeniu straci swoje walory smakowe, a musujące wino, likier i wermut wyśmienicie smakuje właśnie po schłodzeniu.

Alkohol chłodzimy przed przyjęciem w lodówce (wyjątek stanowi wódka, którą można przed podaniem schłodzić w zamrażalniku), a podczas przyjęcia utrzymujemy ich niższą temperaturę, wykorzystując wiaderko na lód.

Otwieranie alkoholu

Sposób otwierania alkoholu nie tylko świadczy o obyciu w towarzystwie, ale może też wpłynąć na smak trunków. Szampana na przykład należy otwierać w taki sposób, by nie towarzyszył mu huk wystrzału, a alkohol nie rozlał się na zgromadzonych gości.

Otwierając wino, musisz zwrócić uwagę na to, by do butelki nie dostały nawet najmniejsze okruchy korka. Dlatego wkręcając korkociąg, zwróć uwagę na to, by nie został przebity na wylot.

Jako gospodarz przyjęcia powinieneś też wiedzieć, że w karafkach serwujemy tylko to wino, przy którym nieokreślona została jego marka, ani rocznik. Natomiast co wyśmienitsze wina warto serwować na stoły w oryginalnych butelkach, chłodzonych w wiaderkach do lodu.

Sposób nalewania

To bardzo ważny aspekt serwowania trunków. Wiadomo przecież, że potrawy i napoje elegancko podane, smakują lepiej. Nalewając wino, pamiętaj, by przed zakończeniem czynności delikatnie obrócić butelkę w lewo. Dzięki temu, wino nie powinno kapać na stół.

Serwując białe wino, trzymaj butelkę w odległości ok. 5 cm nad kieliszkiem, a wino musujące nieco wyżej. Warto przestrzegać przy tym jeszcze jednej zasady. Wino musujące nalewamy w dwóch etapach. Na początek nieco na dno, a po chwili dopełniamy kieliszek, oczywiście nie do końca. Winem czerwonym napełniamy kieliszek do 2/3 wysokości, natomiast białym niemal do połowy. Wódką i likierem wypełniamy niemal całą objętość kieliszka, a koniaku wlewamy odrobinę na dno.

Jak widać, sposobów serwowania trunków jest niemal tak dużo, jak i rodzai alkoholi. W każdym przypadku podyktowane są one wypracowanymi metodami, których celem jest zachowanie walorów smakowych trunków.