Sokowirówka czy wyciskarka? Wybieramy urządzenie do domowej produkcji soków

Sokowirówka czy wyciskarka? Wybieramy urządzenie do domowej produkcji soków

Chcemy żyć zdrowo i jeść smacznie. Coraz częściej więc zwracamy uwagę na to, co ląduje na naszych stołach. Szukamy sklepów ze zdrową żywnością, ograniczamy ilość spożywanego cukru na rzecz tego, który naturalnie występuje w owocach. Wiele osób zwraca uwagę nie tylko na to, co je, ale także na to, co pije. Oferowane w sklepach soki nie zawsze służą naszemu zdrowiu. Pasteryzowane nie tylko tracą cenne składniki odżywcze, ale zawierają szereg szkodliwych dodatków. 

Jakie zatem soki pić, by było zdrowo? Zdecydowanie lepiej posłużą naszemu zdrowiu te, które przygotujemy samodzielnie. Dzięki temu nie tylko zyskamy pewność, że nie dodano do nich szkodliwych dla naszego zdrowia substancji i nie dosłodzono syropem glukozowo-fruktozowym, ale także przygotujemy sok o dokładnie takim składzie, jaki nam odpowiada. Masz ochotę na sok pomarańczowy, przygotuj sok z cytrusów, jabłkowy – poszukaj jabłek z pewnego źródła, a może wolisz soki owocowo-warzywne? Te też z łatwością przygotujesz samodzielnie. Kwestią do rozstrzygnięcia pozostaje tylko urządzenie, za pomocą którego będziemy to robić.

Sokowirówka czy wyciskarka do soku?

Największą popularnością wśród konsumentów cieszą się wyciskarki oraz sokowirówki. Jedne i drugie znajdują swoich zwolenników. Różnice zauważyć można zarówno w sposobie działania obu urządzeń, jak i smaku i zawartości soku. Wybór urządzenia należy uzależnić od własnych względem niego wymagań. Kryteria, które warto wziąć pod uwagę to:

  • produkty, z których będzie wyciskany sok,
  • ilość wyciskanego soku,
  • jak często urządzenie będzie używane,
  • oczekiwana jakość i smak soku,
  • sposób czyszczenia urządzenia,
  • ilość miejsca, które możemy przeznaczyć na urządzenie na blacie kuchennym.

Odpowiadając na powyższe pytania, znacznie łatwiej wybierzemy urządzenie dopasowane do własnych potrzeb.

W mojej kuchni

Nie będę ukrywać, że jestem zdecydowaną zwolenniczką wyciskarek. Być może jest to podyktowane faktem, że sama przykładam dużą uwagę do zdrowego odżywiania, a soki z wyciskarek mają zdecydowanie więcej wartościowych składników niż te z sokowirówek. A być może tym, że przymierzam się właśnie do zakupu wyciskarki Kuvings D9900 i jestem nią zachwycona. Niezależnie od mojej opinii postaram się jednak dać Wam w pełni obiektywne informacje na temat obu urządzeń.

Wyciskarki do soków

Wyciskarka Kuvings D9900 jest urządzeniem wolnoobrotowym, jednoślimakowym. Oznacza to, że jeden wałek ślimakowy obraca się z prędkością 50 obrotów na minutę (w przypadku innych wyciskarek może dochodzić do 120 obr./min.). Powolne miażdżenie i wyciskanie soku z produktów takich jak owoce, warzywa i liście sprawia, że sok nie nagrzewa się i nie utlenia. W rezultacie nie traci zawartych w nim cennych składników odżywczych. A temu, że jest ich dużo, nie da się zaprzeczyć. W przypadku najlepszych wyciskarek będziemy mogli cieszyć się bogactwem witamin, minerałów i enzymów roślinnych.

Oprócz wyciskarek jednoślimakowych możemy spotkać też dwuślimakowe. One również działają na niskich obrotach, z tym że posiadają dwa wałki ślimakowe. Dzięki temu potrafią wycisnąć z produktów jeszcze więcej soku. Zarówno w przypadku wyciskarek jedno, jak i dwuślimakowych produktem ubocznym jest sucha pulpa powstała z resztek wyciskanych owoców.

Sok uzyskany z wyciskarek jest gęsty, pożywny i smaczny. Zawiera dużo wartościowych i ważnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Może być przechowywany w lodówce nawet do 48 godzin. Warto używać do tego celu szczelnych pojemników, dzięki którym sok zachowa swoje walory.

Wyciskarki do soków, jako urządzenia wolnoobrotowe działają ciszej, ale też i wolniej od sokowirówek. Umożliwiają wyciskanie soku z owoców, warzyw, ziół i liści niektórych roślin np. pokrzywy.

Sokowirówki

Sokowirówki to urządzenia szybkoobrotowe. Umożliwiają wyciskanie dużej ilości owoców i warzyw w krótkim czasie. Działają zdecydowanie szybciej niż wolnoobrotowe wyciskarki. Za tę zaletę trzeba jednak zapłacić gorszej jakości sokiem. Uzyskany w sokowirówkach sok nie nadaje się do przechowywania, ponieważ szybko się rozwarstwia. W smaku jest bardziej wodnisty niż ten z wyciskarek i zdecydowanie od niego rzadszy. Posiada też mniej wartościowych składników odżywczych. Za tę cechę odpowiedzialne jest nie tylko to, że urządzenie działa na szybkich obrotach, co  skutkuje nagrzewaniem się soku, ale również zastosowana w nim technologia.

Owoce i warzywa w sokowirówkach nie ulegają miażdżeniu (tak, jak wygląda to w wyciskarkach), ale są ścierane, przez co uzyskany napój praktycznie pozbawiony jest cennych dla naszego zdrowia enzymów roślinnych. Posiada też mniej witamin i mikroelementów.

Zaletą sokowirówek, która sprawia, że wielu konsumentów decyduje się właśnie na nie, jest cena, znacznie niższa niż w przypadku dobrej jakości wyciskarek. Z drugiej jednak strony wyciskarki dają większe możliwości, jeśli chodzi o rodzaj wyciskanych składników, a ich producenci oferują aż 10-letni okres gwarancji. Choć wybór nie jest łatwy, dla mnie zawsze najważniejsza jest jednak jakość soku. Stąd właśnie wybór padł na Kuvings D9900.