Stolnica – dodatek dla każdej gospodyni domowej

Stolnica jest bardzo przydatnym kuchennym akcesorium, dzięki któremu wyrabianie i zagniatanie ciasta, a także późniejsze jego wałkowanie, odbywa się sprawnie. Opatrzona zwykle trzeba wyższymi brzegami, dzięki czemu ciasto nie brudzi stołu czy podłogi, na którą może się rozlać, jeszcze nie będąc wyrobionym. Jednym słowem, niezbędnik każdej pani domu! Najbardziej tradycyjna stolnica jest drewniana. Wykonana może być z różnych gatunków drewna. Jak o nią dbać, by posłużyła długi czas?

Stolnice lipowe, dębowe i nie tylko

Niegdyś na przedzie stało drewno lipowe, ale przestało być aż tak popularne. Do wyboru jest jeszcze drewno dębowe, jednak rzadko stosowane do wyrobu stolnic, bowiem uznawane za mogące niekorzystnie reagować w kontakcie z żywnością. Spotykamy zatem w dużej mierze stolnice z klonu i buku, choć nie tylko. Za jedno z najlepszych rozwiązań uznaje się drewno bukowe, bowiem jest solidne i wytrzymałe. Niezależnie jednak od wykonania wybranego produktu, trzeba pamiętać o prawidłowym jego użytkowaniu, ale i konserwacji.

Stolnica drewniana doskonale spełnia swoje funkcje w kuchni. By pracujące drewno, w które łatwo wnika wilgoć stając się pożywką dla bakterii, przetrwało możliwie długi czas, stolnicę warto regularnie impregnować. Czynność tę wykonując również przed pierwszym użyciem, a zastosować można chociażby specjalny olej mineralny, przeznaczony do impregnacji drewna, które ma mieć kontakt z żywnością.

Jak zadbać o stolnicę drewnianą

Gdy pierwszą impregnację mamy za sobą, możemy mieć pewność, że woda czy mokre składniki nie będą tak łatwo wsiąkać w drewno. To jednak nie wszystkie zadania, jakie nas czekają. Po każdym użyciu stolnicę należy dokładnie oczyścić z pozostałych resztek. Nie stosuje się w tym celu zbyt silnych środków czyszczących, ponieważ również mogą wsiąkać w drewno, a następnie przedostawać się do wyrabianego ciasta.

Po umyciu stolnicy dobrze jest dokładnie wytrzeć ją do sucha. Szczególnie przy brzegach i w rogach, gdzie najłatwiej gromadzi się wilgoć i brud. Równie ważny jest sposób przechowywania, bo drewno, które pozostawione jest działaniu czynników zewnętrznych, z czasem będzie niszczeć.

Wybór stolnicy w zależności od potrzeb

Do wyboru mamy różne rozmiary stolnic drewnianych. Mniejsze, jak i większe. Te największe będą idealne do wyrabiania ciast czy wałkowania, ponieważ oferują sporo miejsca. Wałkowanie nie będzie stanowić problemu. Trzeba tylko pamiętać o tym, że to wciąż sporo centymetrów, na które trzeba znaleźć miejsce do schowania. Do tego waga nawet kilku kilogramów.

Średnie czy małe stolnice będą dobrze spełniać swoje funkcje, jeśli w grę wchodzi tylko wyrabianie ciasta, przygotowanie mięs czy też warzyw. Mniejsze są łatwiejsze do przechowania, lżejsze i bardzo poręczne.

Dopasujmy stolnicę do własnych potrzeb, najczęściej przyrządzanych ciast, ale i metrażu kuchni. By poza funkcjonalnością, znalazła również swoje miejsce, w którym spokojnie poczeka na kolejną porcję wałkowania.