Szybkowar – szybkie i smaczne gotowanie

Szybkowar to prawdziwy sprzymierzeniec w przygotowywaniu posiłków. Choć na początku może nieco przerażać, w rzeczywistości jest bardzo prosty w użyciu. Stanowi element wyposażenia kuchni niemal każdej włoskiej pani domu. W Polsce znacznie mniej popularny – a szkoda. Szybkowar pomaga wyczarować niezwykle smaczne i zdrowe potrawy w zaledwie kilkanaście minut. O tym, jak przekonałam się do tego niezwykłego naczynia i czym ono jest w istocie, opowiadam poniżej.

Z czasów mojego dzieciństwa zapadło mi w pamięci, jak moja mama długie godziny spędzała w kuchni na przygotowywaniu gołąbków. Kiedy zaopatrzyła się w szybkowar, czas potrzeby na ich przygotowanie diametralnie się skrócił. Wtedy, jako już nastoletnia dziewczyna, powzięłam decyzję – nie będę spędzać w kuchni całych dni, zamiast tego wyposażę ją w sprzęty, które ułatwią i skrócą czas przygotowywania posiłków.

Szybkowar i jego historia

Choć użycie szybkowaru w moim rodzinnym domu ograniczało się niemal wyłącznie do gotowania gołąbków, w rzeczywistości ma on o wiele więcej zastosowań. Pokrótce szybkowar można opisać jako szczelnie zamykany, ciężki garnek. Jego pokrywa domykana jest bardzo dokładnie przy pomocy specjalnego mechanizmu. Do gotowania wykorzystuje parę wodną. W jego trakcie wzrasta w garnku ciśnienie, co powoduje wzrost temperatury wrzenia wody i skrócenie czasu gotowania potrawy.

Szybkowar ma długą historię. Choć trudno w to uwierzyć, jego początki sięgają XVII wieku, a dokładniej 1679 r., kiedy to został wynaleziony przez francuskiego fizyka i wynalazcę Denisa Papin. Choć od tej pory minęło już sporo czasu, konstrukcja współczesnych szybkowarów niewiele się zmieniła. Sam Papin nazywał swój wynalazek „zmiękczaczem kości”, ponieważ drobiowe kości pod wpływem osiąganej w nim temperatury nabierały elastyczności i miękkości.

Komu szybkowar

Użytkowanie szybkowaru nie wymaga od kucharza wybitnych umiejętności kulinarnych. Mając nawet niewielkie pojęcie o gotowaniu można przy jego pomocy oraz z użyciem przepisu, który poprowadzi cię krok po kroku, wyczarować iście królewskie danie. Szybkowar będzie zatem idealnym rozwiązaniem dla tych osób, które nie lubią gotować, albo dysponują niewielką ilością czasu, jaki mogą na to przeznaczyć. Kupić go można niemal w każdym sklepie z garnkami i akcesoriami kuchennymi, prowadzącym sprzedaż czy to stacjonarnie, czy przez internet. Ja 6 litrowy szybkowar kupiłam w sprawdzonym sklepie internetowym akcesoria kuchenne.

Jak go używać?

Myślisz, że szybkowar jest trudny w obsłudze? Nic bardziej mylnego. Aby przyrządzić smaczną potrawę, wystarczy wlać do niego od 1 do 3  (w zależności od rodzaju potrawy oraz jej ilości) szklanek wody. Parujący płyn  wytwarza w środku ciśnienie.  Podniesiona dzięki temu temperatura pozwala na przygotowanie pysznych i soczystych potraw oraz znaczne skrócenie czasu gotowania. Po nalaniu wody i umieszczeniu w środku przygotowywanej potrawy wystarczy szczelnie zamknąć garnek i ustawić na zapalonym palniku. Po pewnym czasie usłyszysz wydobywający się z zaworu gwizd. Oznacza to, że wewnątrz osiągnięte zostało odpowiednie ciśnienie, a nadmiar wody wydostaje się z garnka w postaci pary przez umieszczony na pokrywie zawór. To właśnie od tego momentu można zacząć odliczać czas gotowania potrawy. Kiedy już ugotujesz swoje danie, odbezpiecz zawór w celu zmniejszenia ciśnienia i wypuszczenia reszty pary. Dopiero kiedy to zrobisz, będziesz mogła bezpiecznie otworzyć szybkowar.