Zestaw obiadowy – praktyczny i piękny

Nasz zestaw obiadowy, który nierzadko będzie służył podczas posiłków każdego dnia, powinien być nie tylko piękny, ale i praktyczny. Wygodny w użytkowaniu, odpowiedni pod względem rozmiarów i niesprawiający większych problemów przy utrzymaniu go w czystości. Sprawdzamy, co i w jaki sposób wybierać.

Na stół, a potem do zmywarki

Niestety nie każdy zestaw obiadowy można myć w zmywarce czy też użytkować w kuchence mikrofalowej. Biała porcelana z delikatnymi złoceniami musi być myta ręcznie, a do kuchenki mikrofalowej jej nie włożymy, ze względu na złocenia. Poza tym jest krucha i łatwo ją wyszczerbić czy uszkodzić, przez co traci na swoim uroku. Trzeba ją przechowywać nie układając na siebie całego stosu talerzyków, bo pod ciężarem zacznie pękać. Ta sama zasada tyczy się odkładania porcelanowych naczyń do zlewu nim zostaną umyte.

Najbardziej praktyczne zestawy obiadowe to zatem te, które bez problemu można umyć w zmywarce czy wkładać do kuchenki mikrofalowej. Wciąż będziemy się z nimi obchodzić stosunkowo ostrożnie, ale zyskamy na większej wytrzymałości niż w przypadku delikatnej porcelany.

Kształty także zadecydują o praktycznym zastosowaniu. Duże i kwadratowe talerze mogą zająć sporo miejsca i w zbyt małych szafkach kuchennych zwyczajnie się nie zmieszczą. Poza tym to kwestia tego, jak chcemy przystroić swój stół, a także, w jaki sposób zaaranżowaliśmy wnętrze. Od przyjętej stylistyki zależny będzie kształt czy zdobienia pośród talerzy i pozostałych elementów zestawu obiadowego.

Wykonania, które przyciągają uwagę

Estetyka jest bardzo ważna, jeśli chodzi o posiłki. To dlatego skrupulatnie wybieramy zdobienia, jakie goszczą pośród zestawu obiadowego. Na co dzień sprawdzają się kompozycje uniwersalne, czyli pozbawione zdobień, ewentualnie z subtelnymi dodatkami, wpisującymi się w klimat każdego wnętrza. Okazjonalnie, gdy okoliczności są szczególne, na stole może zagościć wyjątkowy komplet. To czy będzie obfitował w ręczne malunki, kwiaty, a może wyraziste linie w żywych barwach, zależy od imprezy, którą przygotowujemy i ponownie wystroju wnętrza.

Każde z takich wykonań ma szansę przyciągać uwagę. Pamiętajmy jednak, że im bardziej oryginalne propozycje, tym krótszy czas mogą nam posłużyć. Moda zmienia się i to, co dziś jest pożądanym trendem, już za chwilę może stać się odchodzącym w zapomnienie.

Jeśli pozwala na to miejsce w kuchni, a także budżet finansowy, podzielmy swoje wydatki na dwa serwisy. Ten uniwersalny i trwalszy będzie nam służył na co dzień. Z kolei na specjalne przyjęcia zostawimy coś oryginalnego, eleganckiego i ciekawie zdobionego.

Nie musi być zwyczajnie i nudnie, nawet jeśli zakupiony komplet będzie jednokolorowy i w tradycyjnym kształcie. Wystarczy wykorzystać możliwości, jakie daje cała powierzchnia stołu, a nie tylko i wyłącznie talerze i półmiski. Wybierajmy wedle własnych potrzeb, funkcjonalności i estetyki, ale nie zapominajmy, że cała aranżacja, a przede wszystkim smaki, staną się podstawą udanego przyjęcia.